Bilder fra en flytende verden

Utsmykking på nye Kolvikbakken skole. Veggmaleri i kombinasjon med laserskjærte mdf former

Samarbeid med Vigdis Fjellheim

I skolens bibliotek har vi laget et veggmaleri over to vegger som kan oppleves som et scenisk tablå med ulike sjikt der forgrunn, bakgrunn og siktlinjer kan gi en opplevelse av ulike rom og nivåer i maleriet. Fondveggen er både fortettet og motivrikt, med myke linjer og myldrende motiver. På langveggen er motivene mindre fortettet og med et mer luftig uttrykk. Vi ønsker at rommet skal oppleves organisk, myldrende og omfavnende

Et av hovedmotivene er planten iris hentet fra Eugène Grasset som regnes som en av foregangsmennene innen stilbevegelsen Art Noveau/Jugend. Jugendstilen har vært til inspirasjon for oss i arbeidet, både fordi Ålesund er en by som etter brannen i 1904 ble bygget opp på nytt i Jugendstil, men også fordi Jugend på tysk betyr ungdom. Stilen var en moderne og ungdommelig reaksjon på historismen fra 1800-tallet og var preget av organiske former, kurver, linjer og motiver fra naturen. I jugendstilen var ingenting underordnet noe annet, et prinsipp vi har overført til maleriet vårt. Vi leker oss med målestokk og verdi, og bryter med logiske verdiprinsipper med tanke på størrelse og innhold. 

Alle formene, med unntak av irisene, er variasjoner over bokmotivet. Ved bruk av silhuetter av flyvende/flytende bøker og stabler med bøker, dannes abstraherte felt i ulike nyanser av blått og hvitt. Som tankene svever de rundt, med form og innhold som ikke helt kan defineres. Til sammen lages et helhetlig abstrahert landskap som kan minne om natur 

Mange av bokbrikkene danner plattformer til ulike figurer som vi kjenner fra litteratur- og kunsthistorien og som er lett gjenkjennelige fra forskjellige tidsepoker. Både Don Quijote, Nancy Drew, hele rekka med skapninger fra Ringenes herre, den skuende Vandrer over tåkehav fra det kjente maleriet til Caspar David Friedrich, Askeladden fra Kittelsens Soria Moria slott og tegneserieheltinnen Modesty Blaise kan gjenkjennes på «fartøyene». 

Det visuelle innholdet i figurene på bøkene er hentet fra bilder fra den japanske kunstretningen Ukiyo-e, som var en viktig inspirasjon for Jugendstilen. Ukiyo-e betyr ‘Bilder fra en flytende verden’, som også har gitt tittel til kunstverket vårt. 

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes